sâmbătă, octombrie 03, 2009

Phoenix, pe ritmuri de mitocănie bistriţeană

Pe Phoenix i-am prins în concert de trei ori. Prima dată la Peninsula, cu câţiva ani în urmă, iar apoi, de două ori la Bistriţa. În urmă cu doi ani, cei de la Phoenix au cântat pe o scenă în Decebal, aduşi de Focus TV, post de televiziune la care lucram pe atunci. Acum, trupa a venit datorită Gazetei Bistriţei, la iniţiativa aceluiaşi Mihai Petruţ, cel care i-a contactat şi în 2007. Îmi vin în minte, la o primă scotocire prin memorie, frangmente din fiecare concert. Concertul de la Peninsula a fost, de departe cel mai reuşit al formaţiei Phoenix, la care am participat. Îmi amintesc cum steagurile României fluturau în aer, cum toată lumea cânta, îmi amintesc solo-ul la tobe a lui Ţăndărică, moment care m-a făcut să-mi crească sufletul că-s român.



Concertele de la Bistriţa au fost, fără îndoială mai slab organizate decât cel de la celebrul festival de muzică. Asta contează mai puţin însă. Marea majoritate a bistriţenilor care au venit la concert au făcut-o pentru Phoenix, pentru a-i auzi pe cei care au avut tupeul să-şi bage piciorul în sistemul comunist, pentru cei care au plecat din România pentru a nu li se îngrădi dreptul la exprimarea liberă. „Noi nu suntem comerciali pentru că noi facem artă, nu facem ce se cere. Noi o să facem întotdeauna artă, nu ceea ce cere piaţa. Brâncuşi, când a făcut Coloana Infinitului, nu s-a gândit dacă o cere piaţa” spune Covaci, simbolul trupei. Pentru cei care nu şi-au pierdut încă mândria de a fi români, pentru cei care au coloană vertebrală, pentru cei care nu se apleacă în faţa sorţii. Pentru ei cântă Phoenix.




M-am dus la concertul Phoenix de vineri pentru pentru a ieşi din starea de silă permanentă pe care ne-au creat-o politicienii în ultimele zile. M-am dus la concert să văd şi să simt altceva. Am uitat însă de tărani. Am uitat de ţăranii care şi în 2007 au huiduit, când pe scenă s-a urcat atunci fostul primar, Vasile Moldovan. Am uitat că cei care adună frustrările de acasă, din căsnicie sau de la serviciu, din neputinţa lor de a progresa într-un domeniu sau altul şi le exprimă în public. Şi acum, ţăranii l-au huiduit pe primar. Mi-au creat o senzaţie ciudată, de silă amestecată cu milă. Dacă nu-ţi iubeşti primarul ai multe variante de a o arăta. Poţi protesta, poţi scrie pe forumuri, poţi iniţia petiţii, poţi să-l suni să-i spui, că are numărul afişat pe site-ul instituţiei. Să huidui pe întuneric, din mijlocul unei mulţimi în care nu poţi fi văzut şi în timpul unui concert Phoenix, mi se pare o mitocănie.



Da, ne-am câştigat dreptul la liberă exprimare, ne-am câştigat dreptul de a contesta, de a huidui sau de a aplauda când vrem noi. Dar, din păcate, unii şi-au rătăcit dreptul la bun simţ imediat după ce au uitat de dreptul la respect al celor care îi înconjoară.

9 comentarii:

alina spunea...

felicitari pentru postare...imparatasesc intru totul parerea..
asa suntem noi romanii deocamdata niste tarani..si da... unii fara "coaie"....asa ca barfitoarele de pe la colturi...

Hordy spunea...

Tudor Chirilă avea şi el o vorbă. Când cânţi o faci chiar dacă te urmăresc 1 sau 2 oameni. Când începi să cânţi important e să nu te opreşti. Ca şi la teatru unde chiar dacă ai doi oameni în public sau 6 îţi duci rolul la capăt pentru ei pentru că ei au venit să te vadă, nu merită să fie dezamăgiţi din cauza altora. Acum problema cu primarul e mult mai amplă. Are mulţi care îl contestă datorită acţiunilor lui. E drept că e aiurea să flueiri şi să huiduieşti când totul se întâmplă pentru trupă acolo nu pentru primar. Mi-e nu mi-ar fi fost milă ci scârbă.

Anonim spunea...

... sa nu uitam ca nici Pheonix nu mai e ce a fost si sa nu uitam cele 2 mari probleme tehnice: lumina si sunetul care a fost oprit o data de Nicu Covaci. Mai mult, chiar daca au venit cu propriul staff sunetul a lasat de dorit ... iar ,,manzul,, de primar nu stiu cce dracu cauta acolo. Nu cred ca era cel mai bun moment.Si la asumat. Oamenii sau ma rog ,,taranii,, nu au venit sa faca acolo campanie electorala ci au venit sa vada un Phoenix asa cum a fost el. Deci ca o concluzie, cred ca oamenii si-au aratat nemultumirea fata de edilul lor pe drept cuvant.

Gusti spunea...

oricine ar fi primar al orasului, daca ar veni phoenix sau orice alta trupa, cred ca s-ar urca pe scena, poate pentru simplul fapt ca a contribuit cu ceva la concert.si pana la urma o firma privata a adus trupa si a oferit un concert GRATIS pentru bistriteni...si daca organizatorii au hotarat sa urce primarul, e problema lor. Puteau sa aiba atata respect pentru niste oameni care s-au chinuit sa adune bani pentru a aduce o trupa gratis la Bistrita...ceea ce ma dispera e ideea de a huidui, de a distruge tot ce incearca altii sa faca, chiar daca nu le iese foarte bine. Ma intreb, oare cati din cei ce au huiduit, au facut un concert sau ceva pt bistriteni?

Gusti spunea...

dar cum ziceam, pana la urma pot face ce vor...mie nu mi s-a parut ok sa ii huidui si in general deja ma irita starea asta din tara...ca nimeni nu mai face nimic, decat incearca sa distruga orice tentativa a celuilalt de a face ceva

Anonim spunea...

da, a fost de prost gust, insa sunt lucruri mult mai rele de indreptat la comportamentul romanilor decat niste huiduieli, omise la alegeri si exprimate la o iesire publica a primarului. si inca ceva, nu este tocmai de admirat faptul ca ai fugit din tara ca sa scapi de comunism.

Anonim spunea...

referitor la sunet si lumini,
au fost cateva probleme de la bun inceput - initial trebuia sa le asigur doua linii de 175KW - o linie pentru sunet si una pentru lumini - am aflat cu stupoare ca Bistrita nu poate asigura alimentarea conform cerintelor Phoenix ba mai mult unul dintre maistri de la Electrica incerca sa ma convinga ca o singura linie de 175KW e mult prea mult "puterea unei fabrici" - una peste alta analizand problema cu Ionut Contras am decis sa reducem din echipamentul de sunet si lumini se pare insa ca tot nu a fost suficent .... nu incerc sa gasesc scuze echipei tehnice Phoenix ,ma intreb insa daca in viitorul apropiat eu ori altcineva va dori sa organizeze un eveniment fara precedent pentru Bistrita ,cu un echipament cu o putere mult mai mare decat a celor de la Phoenix , ce va face? sunt convins ca exista solutii tehnice dar ca organizator ai probleme mult mai importante decat alocarea de timp,energie si nervi mai mult decat e necesar pentru alimentarea cu energie electrica.

Hordy spunea...

Păcat că discuţia a degenerat de la Phonix la primar, firma de electricitate. Chiar sunt ăştia mai importanţi ? De ce le tot facem raiting ?

Anonim spunea...

ar mai fi ceva ... nu stiu cat de mult a contat ca cei de la electrica au fost de 2 lei, ei sunt de 2 lei, cat a contat ca Phoenix a avut un nou sunetist, fost la Altar, care e se pare cam slabut, cel putin asa a demonstrat. Si, a mai fost o problema, cea de la lumini care nu s-a datorat electricitatii ci faptului ca acel computer care dirijeaza toate luminile a ,,crapat,,. Poate ca foloseau un program fara licenta ... :))) ... de atata le-a mai ramas ... :P